fredag 17 september 2010

RSS- Rent Sagt Smart ;)

Jag har nu ägnat en stund till att testa RSS och har lagt upp ett konto på Bloglines och har installerat Bloglines notifier.Tyvärr så lägger ju Bloglines ner 1:a oktober och det vore bra att få reda på om det finns något annat alternativ....?

Redan när jag såg föreläsningen med Michael Wesch i ett tidigare kursavsnitt så började jag förstå vad RSS gav för möjligheter. Nu förstår jag även hur det fungerar rent tekniskt och det är kul! Jag har tidigare använt mig av "favoriter" på min dator , men jag inser nu att jag på ett sätt "har gått över ån efter vatten". Med Bloglines notifier kan jag få uppdateringarna automatiskt. Har försökt att även utforska Microsoft Explorers RSS-läsare, men kan inte se att de har en "notifier" tjänst som Blogline har. Får fortsätta söka. Kanske kan någon som läser ge tips?

I jobbet prenumererar jag på nyhetsbrev från bla Ur:s pedagogwebb, via mail, det har fungerat bra och ger mig kontinuerlig uppdatering. Fördelen med Bloglines är att jag kan samla allt jag är intresserad av på ett ställe, göra mappar och katalogisera allt. Det tror jag är nödvändigt för att få någon slags kontroll. Som jag har det just nu, så har jag ett enda virrvarr bland alla websidor jag lagt till som favoriter eller prenumererar på :S

I mitt arbete använder vi oss av lärportalen Fronter. På vår startsida finns RSS-symbolen och det är nästan lite genant att jag inte har utforskat den tidigare. Jag har försökt att lägga till feeden till vår plattform både på Bloglines och Explorer för att se hur det fungerar. Tyvärr blev det något fel med "normaliseringen" ??? Så jag måste fortsätta att utforska.

Jag tänker dock att det inte är nödvändigt för mig att ha vår portal som en feed, då plattformen är min arbetsplats och att jag loggar in där varje arbetsdag. Men det kan vara ett bra verktyg för eleverna. Det kan ju faktiskt förenkla för mig att få ut information även om eleverna inte loggar in på Fronter. Jag tänker att jag även kan tipsa mina elever om att använda RSS-funktionen i de olika kurserna. Nu uppmanar jag dem att hålla sig uppdaterade i de områden vi behandlar, men det handlar om att själva måste söka aktivt. Med RSS kan informationen söka upp dem!

Lärportalen Fronter håller på att uppgraderas och en version Y är påväg. Jag har fått förmånen att åka på Fronters stora konferens i Göteborg i början av oktober. Det ska bli enormt intressant att ta del av konferensen och jag tror att det blir enklare för mig att ta till mig information efter att jag har startat denna kurs. Nu har jag ett större sammanhang och mer kunskaper om web.2.0. Jag deltog även förra året, men kan nu se att mycket information gick mig förbi, eftersom jag hade betydligt lägre digital kompetens! Återkommer med information om konferensen!

Slutligen så reflekterar jag över att det är ganska svårt att skriva i den här kursen. Det svenska språket räcker inte till. Många begrepp finns bara på engelska. Vad heter en "feed" på svenska, egentligen? Det kanske inte riktigt hör hit. Men det "digitala språket" är en utmaning....

2 kommentarer:

  1. Hej Malou
    Trevligt att läsa om dina erfarenheter av Frontier!
    Jag håller med dig om det du skriver om svårigheterna att använda rätt ord/begrepp. Det är lite som att lära sig ett nytt språk och även om man tycker att mn förstått vad orden/uttrycken betyder blir man lite förvirrad och jag använder dem i alla fall inte helt korrekt.

    SvaraRadera
  2. Visst är det fascinerande med språk! När jag började i försvaret för tio år sedan kändes det som jag hade hamnat i en helt ny värld även om det fortfarande var svenska alla pratade... Det var en aha-upplevelse att inse hur vissa organisationer verkligen skapar ett eget yrkesspråk och hur det både skapar samhörighet och identitet och försvårar insyn för utomstående. Det tog mig lång tid att hitta ett eget uttryckssätt men trots många år känner jag mig ibland konstant missförstådd ;-) men det kanske säger mer om min egen bristande förmåga till kommunikation... ;-p

    SvaraRadera